ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

RAFAELO SA JAGODAMA

RAFAELO SA JAGODAMA


 





Evo jos jedan kolac sa jagodama i za ovu sezonu dosta…
Tek drugi dan kad se svi sastojci spoje osjeti se raskosan ukus ovog lijepog kolaca…

Sastojci kora:


  • 5 bjelanjaka
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 100 g. kokosa
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 3 dcl. hladnog mlijeka za prelivanje pečene kore

Žuti fil:

  • 1/2 l. mlijeka
  • 5 kašika gustina ili brašna
  • 5 žumanjaka
  • 2 vanilije šećera
  • 7 kašika šećera
  • 200 g. maslaca
  • 100 g. šećera u prahu

Fil od jagoda:

  • 500 g. jagoda
  • 200 g. šećera
  • 2 pudinga od jagode ili želatin
  • 2,5 dcl. vode
  • 500 ml vrhnja za šlag


Priprema:

Umutiti bjelanjke i šećer u čvrst snijeg, umiješati brašno, kokos i prašak za pecivo i peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji dimenzija 20×30 cm. oko 15 minuta na 180 stepeni. Vruću koru, čim se izvadi iz rerne, preliti hladnim mlijekom. Ostaviti da kora dobro upije mlijeko pa tek onda filovati.
Žuti fil:
Umutiti žumanjke, gustin, šećer i vaniliju šećer sa malo mlijeka i zakuhati u vrelo mlijeko. Kuhati nekoliko minuta uz miješanje pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Pjenasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa sjediniti sa filom tako što dodajete postepeno fil u maslac stalno muteći mikserom.
Fil od jagoda:
Jagode malo izmiksati u blenderu da ostanu sitniji komadići pa staviti da se kuhaju sa šećerom. Kuhati na jačoj vatri oko 5 minuta. Od 2,5 dcl vode odvojiti malo da se umuti puding, dodati i kašiku šećera, a ostatak vode sipati u jagode. Kada prokuha dodati puding i kuhati minut-dva. Kada se malo prohladi, poslije nekoliko minuta, sipati preko kore. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne pa nanjeti i žuti fil.
Na kraju umutiti vrhnje za šlag sa jednim kremfixom i nanjeti na kolač.
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

BTemplates.com

REKLAMA

LAJKER

Blog Archive