subota, 17. lipnja 2017.

Krumpir s rižom (Krompir šnitz)

Krumpir s rižom (Krompir šnitz)







Jučer sam opet ostala bez mesa za ručak pa mi je bilo smislit nešto na brzinu od onoga što imam u kuhinji. Ovaj složenac od krumpira i riže nam je baka nekad često radila dok smo bili djeca i zvala je to Krompir šnitz, germanizam kojim se ona često služila u nazivlju jela jer je deda porijeklom bio Nijemac i živjeli su sa starom bakom koja je također bila Njemica pa je takvih smješnih naziva ćušpajza, noklica, ajerica, schnitzova i sl. bilo jaaako puno 😉 Uglavnom, ovo je jedno jednostavno jelo za koje ne treba puno mudrovanja niti pripreme, i u relativno kratkom roku skuhate fini ručak. Idealno bi bilo za pečenje na vrhu složenca imati domaću sušenu slaninu, ali i ja je rijetko kad imam, pa sasvim dobro dođe i mesnati hamburger iz dućana. A ako ste skloniji vegetarijanskoj prehrani, iz recepta samo izbacite špek  ili od sušenih sojinih pahuljica napravite male popečke pa ih poslužite uz rižu i krumpir i dobili ste  fino bezmesno jelo.

Potrebno:



  • 1 kg krumpira
  • šalica riže
  • 30 dag mesnate slanine
  • 1 luk
  • 2 žličice mljevene crvene paprike
  • vegeta, sol, papar

Priprema:


Krumpir narezati na što tanje ploške. Rižu oprati u šalici vode. Luk narezati na kockice. U manjoj posudici pomiješati 3 dl vode, 2 žličice vegete i 2 žličice crvene paprike.
Namastiti maslacem vatrostalnu posudu pa slagati red krumpira, posoliti ga ili vegetiti, ravnomjerno rasporediti rižu i po njoj luk, zaliti sa mješavinom 3 dl vode, vegete i crvene paprike, pokriti sa ostatkom krumpira, od gore složiti narezanu slaninu i peći u pećnici na 200℃ oko 45 min. Nakon nekog vremena špek treba okrenuti da se zapeče i sa druge strane.
Poslužiti uz zelenu salatu kristalku ili neku drugu zelenu salatu.
Dobar tek!
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

BTemplates.com

REKLAMA

LAJKER

Blog Archive