subota, 17. lipnja 2017.

Lignje na pariški

Lignje na pariški







Nevjerovatno ali istinito – konačno i kod mene na blogu nešto a da nije meso! I to ni manje ni više nego lignja. I to ona iz zamrzivača, panirana i spremna za uporabu u roku odmah bez ikakve pripreme. Imala sam do sada nekoliko pokušaja paniranja i pohanja lignji i svaki bi mi pokušaj propao iz nekog razloga: ili bi lignje unutar pohunga ostale žilave i gumaste, ili bi mi taj pohung otpao prilikom pečenja ili bi one toliko prskale i pucale prilikom pečenja što mi je svaki put ostavilo mrlje na majicama i opekotine na rukama te stan prepun smrada od prženja. Uglavnom, zamrzih lignje iz tih razloga i to jako. I vjerovatno bi ta antipatija trajala i danas da nisam dobila Tefal Actifry fritezu  uz pomoć koje smo se ja i lignje opet počele simpatizirati 😉 Nema prskanja, nema smrada a budući da je za ovakvo prženje potrebno doslovce 1,5 žlica ulja, lignje ne plivaju u ulju nego su fine mekane i baš onakvog okusa kakvog trebaju biti. Doduše, još uvijek sam oprezna i radije kupujem zamrznute već panirane komadiće sa kojima onda nemam apsolutno nikakvog posla a lignje su baš fine i mekane kada se ispeku. Da, znam da bi fine friške lignjice koje su do prije pola sata krstarile morem bile ukusnije od ovakvog poluinstant proizvoda, ali mene kao istinskog kontinentalca nesklonog morskim plodovima ovakav okus mora potpuno zadovoljava. I što je najbolje od svega, ručak je gotov doslovce za pola sata!

Uz pržene panirane lignje (naziv ‘Lignje na pariški’ ćete najčešće naći u restoranima za ovakve lignje) najčešće se poslužuje pommes frittes i tartar umak no vjerujem da bi se fina blitva s krumpirom s daškom češnjaka i maslinovog ulja savršeno uklopila u ovaj ručak. Tartar umak je nešto što također možete pronaći kao gotov proizvod na policama naših dućana, no cijena mu je sve samo ne povoljna a uz samo malo truda i malo sastojaka možete kod kuće napraviti svoj domaći tartar umak. Evo recepata…

Potrebno:



  • 80 dag zamrznutih paniranih liganja
  • pommesfrittes
  • Za tartar umak: 1 kiselo vrhnje, 2-3 žlice majoneze, češanj češnjaka, 1 kiseli krastavac, prstohvat sjeckanog peršina, sol

Priprema:


Lignje položiti u Actifry fritezu, zaliti ih sa 1,5 žlicom ulja, poklopiti fritezu, timer namjestiti na 25 min i uključiti. Nakon 25 minuta fini topli a sasvim nemasni obrok je gotov!
Dok se lignjice prže imate sasvim dovoljno vremena za pripremu tartar umaka i prženje krumipirća ili nekog drugog priloga.
Za tartar umak nasjeckati sitno krastavac, češnjak i peršin pa sve skupa pomiješati sa vrhnjem, majonezom i soli.
Poslužiti toplo i uživati u svakom zalogaju i ostatku slobodnog popodneva 🙂

Dobar tek!
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

BTemplates.com

REKLAMA

LAJKER

Blog Archive