Gratinirano povrće – ukusan i zdrav obrok
Gratinirano povrće - jednostavno i fino jeloGratinirano povrće, u ovom slučaju brokula s mrkvicom i krumpirom, jelo je koje možete pripremiti kao prilog nekom mesnom jelu, što će se pokazati dobrim odabirom ukoliko pripremate ručak za veće društvo, ili pak kao ukusno i lagano samostalno jelo ukoliko ste ljubitelji bezmesne hrane. A ukoliko imate klince koji s mukom ustima prinose bilo kakvo povrće, onda će ih povrće pripremljeno na ovakav način zasigurno nagovoriti da promijene mišljenje. Zašto je tome tako? Pa zato što je ovo gratinirano povrće urnebesno fino – kremasto i sočno, začinjeno baš kako treba biti, a kao kruna svega tu je i fina zapečena zlaćana korica koja mu daje neodoljiv izgled. Iako sam i sama do nedavno bila skeptik prema brokuli i jednostavno nisam pronalazila način da ju pripremim tako da i meni samoj bude ukusna i fina, ovaj me je recept oborio s nogu…i ne samo mene. Moji su klinci jednostavno oduševljeni ovim jelom i od sada sam je brokula nezaobilazan sastojak shoping košarice, a mislim da ću je ovog proljeća i posaditi u vrtu 😉 Ono što je najbolje jest da je ovo jelo vrlo jednostavno za pripremu i neće vam oduzeti previše vremena u kuhinji. Tajna je u prethodnom prokuhavanju povrća koje se potom premjesti u vatrostalnu posudu, zalije finim bechamel umakom koji će biti puno ukusniji ako u njega ubacite sirni namaz, posipate sirom i zapečete u pećnici. I to je to! Probajte, ukusno je do bola 😉 Evo recepta:
Gratinirano zapečeno povrćeGratinirano povrće
POTREBNO:
- 1 glavica brokule srednje veličine
- 4 mrkve
- 3 krumpira
Za bechamel:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1l mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 mali sirni namaz
- vegeta, sol, papar
- I još: 60 g sira trapista
PRIPREMA:
Brokulu natrgati na manje cvjetiće te ju kratko prokuhati u slanoj vodi. Dovoljno je 8-10 minuta kuhanja. Mrkvicu i krumpir narezati na kockice te također prokuhati (10-15 min, ovisi koje su veličine kockice povrća). Povrće ocijediti, pomiješati i rasporediti po dnu vatrostalne posude koju treba premazati tankim slojem maslaca.
Za bechamel umak otopiti u loncu maslac, odmah dodati brašno te uz miješanje pjenjačom ulijevati toplo mlijeko. Začiniti po želji i pustiti da prokuha. Kuhati 5 minuta, dodati vrhnje za kuhanje i sirni namaz, dobro promiješati pjenjačom i još kratko prokuhati. Trebali biste dobiti rijeđi umak koji se lijepo može izlijevati. Sa bechamelom je super to što se ništa neće dogoditi ako vam ispadne malo prerijedak, jer ionako njime prelijavate povrće koje će se zapeći te će se tom dodatnom termičkom obradom umak još malo zgusnuti 😉
Bechamelom preliti povrće, naribati preko svega sir trapist i zapeći u pećnici 20 minuta na 180°C.
Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar