ZAPEČENO POVRĆE KAO FINI LAGANI LJETNI RUČAK..
Sastojci
- 150g kelj
- 1 tikvica
- 2-3 zlice persin
- 4 jaja
- 1 luk
- 3 cesnjak
- 2 zlice krem sir (Philadelphia)
- 1 salica mlijeko
- 1 zlica
- brasno
- 1/2 salice panceta/slanina (opcionalno)
- 1/2 zlicice papar
- 1/2 zlicice ili po izboru sol
- maslinovo ulje
Priprema
1.
Listove kelja isprati i staviti kuhati u malo vode, tek toliko da prekrije. Kuhati oko 7 minuta, zatim ocijediti i sitno nasjeckati.
2.
U dublju tavu dodati ulje i sitno nasjeckani luk. Ukoliko zelite dodati i pancetu, nasjeckajte na sto sitnije i dodajte zajedno sa lukom. Prziti oko 3-4 minute. Zadnju minutu dodati cesnjak.
3.
Dodati nasjeckani kuhani kelj i sitno narezanu tikvicu. Lagano pirjati oko 10 minuta.
Sada dodati brasno i poprziti 30 sekundi i polako dolijevati mlijeko uz stalno mijesanje. Umak ce postati gust. Ukoliko je pregusto dodajte jos malo ekstra mlijeka ( ili vode).
4.
Umijesajte sol, papar, krem sir i persin. Smjesa treba biti dosta gusta, slicno kao puding. Maknuti sa stednjaka i ostaviti da se malo ohladi.
5.
Dodati umucena jaja i dobro promijesati.
Tavu za pecenje premazati sa maslacem ili uljem i izliti smjesu sa keljom.
6.
Staviti peci u vec zagrijanu pecnicu na 180 C. Staviti komad folije preko tave. neka bude otvoreno sa strane.
Peci oko 35 minuta. Zadnjih 10 minuta maknuti foliju da se lagano zapece.
0 komentari:
Objavi komentar